Centrinio banko skaitmeninė valiuta: tyrimų srautai – literatūros apžvalga - Šapkauskienė, Alfreda; Prialgauskaitė, Ineta (Socialiniai tyrimai, 2023)
Kiekviena mokėjimo rūšis – ar tai būtų monetos ir banknotai, elektroninis banko pavedimas ar perlaida bitkoinų dalimis – gali duoti daug naudos, taip pat gali turėti daug rizikos ar net grėsmės dabartinei finansų sistemai ir jos stabilumui. Santykinai nauja mokėjimo samprata – kriptovaliutos, ypač centrinių bankų skaitmeninės valiutos (CBDC) – istoriniu požiūriu tebėra paslaptis, nes iki šiol tik keli centriniai bankai yra įkūrę CBDC, todėl tai išryškina nuodugnios jau egzistuojančios peržiūros svarbą. Teoriniai tyrimai skirti nustatyti akląsias zonas, pristatant CBDC naudojimą platesnėse rinkose. Straipsnyje pateikiamas naujas žvilgsnis į potencialiai naują turimos mokslinės literatūros sisteminimą centrinio banko skaitmenine valiuta. Teorinę literatūrą galima būtų suskirstyti į naują grupavimą pagal CBDC gyvavimo ciklą (motyvacija išleisti, dizaino ypatybės, paklausos prognozavimas ir poveikis finansų sistemai). Reikšminiai žodžiai: CBDC, centriniai bankai, tyrimų srautai, skaitmeninė valiuta.