Savikontrolės ir sveikos mitybos ryšys: kokia yra savęs laikymo sveikai besimaitinančiu ir dėmesio skyrimo sveikam maistui rolė? - Paluckaitė, Justina (Socialiniai tyrimai, 2022)
Praeityje atlikti tyrimai liudija, kad asmenys, turintys aukštą savikontrolę, pasižymi didesne autonomine motyvacija, o autonominės motyvacijos teorija teigia, kad savikontrolės vykdymas turėtų būti efektyvesnis tiems, kurie turi savęs schemą. Remiantis tuo, šiame tyrime buvo tiriama, ar sveikai besimaitinančio savęs schemos statusas taip pat susilpnina savybinės savikontrolės ir sveikos mitybos elgesio ryšį, tokiu būdu, kad sumažina pirmojo poveikį antram. Šiame tyrime dalyvavo 149 žmonės. Tyrimas patvirtino sveikai besimaitinančio savęs schemą kaip moderatorių, t. y. parodė, kad sveikai besimaitinančio savęs schemos statusas susilpnina savybinės savikontrolės ir sveikos mitybos elgesio ryšį. Šis tyrimas galėtų būti naudingas asmenims, kurie turi problemų su savikontrolės reguliavimu ties sveika mityba.