Valstybinio jūrų uosto valdymo, orientuoto į vertės kūrimą, poreikio pagrindimas - Mickienė, Rima; Valionienė, Elena (Socialiniai tyrimai, 2018)
Vadovaujantis vadybos ir ekonomikos teorijomis grindžiamas į vertės kūrimą orientuoto valstybinio jūrų uosto valdymo poreikis, išskiriami pagrindiniai teoriniai efektyvaus valdymo elementai, atsižvelgiant į valstybinio jūrų uostų veiklos tyrimo kompleksiškumo pobūdį, formuojama veiklos vertinimo metodika, integruojanti pridėtinės vertės, mikro- ir makroekonominius, gyvenimo kokybės rodiklius. Teorinės prielaidos pagrindžiamos Estijos, Latvijos ir Lietuvos valstybinių jūrų uostų veiklos, šių valstybių gyvenimo kokybės analizės rezultatais.