Danieliaus Gottliebo Settegasto knygos apie bites lietuviškieji leidimai kaip kultūrinio transfero atvejis - Sidabraitė, Žavinta (Senoji Lietuvos literatūra, 2026)
Iš dabartinės Lenkijos teritorijos kilęs Karaliaučiaus universiteto auklėtinis Danielius Gottliebas Settegastas (1741–1813) nuo 1763-iųjų iki mirties dirbo Priekulės (vok. Prökuls) mokyklos mokytoju. XVIII a. pabaigoje jis parengė ir išleido tris bitininkystės vadovėlio variantus – du vokiečių kalba ir vieną lietuviškai. Tai buvo liaudies švietimui skirtos knygos. XIX a. viduryje Settegasto vadovėlį taip pat liaudies švietimo tikslais Didžiosios Lietuvos gyventojams adaptavo Simonas Daukantas. Straipsnyje, pasitelkus kultūrinio transfero metodologiją, aptariami abu lietuviškieji Settegasto knygos apie bites leidimai kaip Liaudies apšvietos idėjų adaptacijos skirtingomis kultūrinėmis sąlygomis pavyzdžiai
Keywords: Prūsijos Lietuvos literatūra; Liaudies apšvieta; knyga apie bites; Simonas Daukantas; Romantizmas; kultūrinis transferas