Konstantino Sirvydo žodyno Dictionarium trium linguarum (1642) slavizmų ir hibridų santykis su Promptuarium dictionum Polonicarum, Latinarum et Lituanicarum (1620) - Smetonienė, Anželika (Senoji Lietuvos literatūra, 2025)
Konstantino Sirvydo žodynai yra itin vertingas šaltinis XVII a. lietuvių kalbos leksikai tirti, nes juose, palyginti su kitais tekstais, esama nemažai nereliginės tematikos žodžių, to meto šnekamosios kalbos atspindžių. Šiame straipsnyje dėmesys sutelktas į slavizmus ir hibridus, kurie yra paliudyti 1642 m. žodyne Dictionarium trium linguarum, bet nevartojami ankstesniame žodyne, apie 1620 m. pasirodžiusiame Promptuarium dictionum Polonicarum, Latinarum et Lituanicarum. Siekiama nustatyti, koks šių žodžių santykis su ankstesniu žodynu, kas galėjo lemti, kad tam tikri slavizmai ir hibridai nebuvo vartojami 1620 m. žodyne, tačiau vėlesniame jau yra užrašyti.
Keywords: K. Sirvydas; XVII a. žodynai; slavizmai; hibridai; savakilmiai žodžiai