Eiliuota satyra Miks Stolperjons (XIX a. antra pusė): rankraštis ir dvi publikacijos lietuvių spaudoje - Sidabraitė, Žavinta; Rekašiūtė, Kotryna (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Eilėraštis Miks Stolperjons – 192 eilučių didaktinė satyra, pašiepianti nerangumą ir elgesio kultūros stoką. Kūrinio rankraštinis nuorašas yra dalis dokumento (eilių sąsiuvinio), saugomo Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje, Vaclovo Biržiškos fonde (F163–1086). Eilėraštis lietuvių kalba buvo parengtas XIX a. antroje pusėje (iki 1879 m.) ir tapo gana populiarus: susilaukė dviejų publikacijų to meto lietuvių spaudoje. Straipsnyje aptariamas rankraštinis poemos nuorašas, publikacijos spaudoje, lietuviško teksto autorystės klausimas.
Keywords: Prūsijos Lietuvos literatūra; satyrinis eilėraštis; rankraštis; publikacija; autorius