Johano Ferdinando Kelkio poemos Lietuvininkai intertekstiniai ryšiai: Kristijono Gotlybo Milkaus poema Pilkainis - Sidabraitė, Žavinta (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Johano Ferdinando Kelkio (Johann Ferdinand Kelch, 1801–1877) istorinė poema Lietuvininkai, parašyta XIX a. antroje pusėje, pirmą kartą publikuota Martyno Jankaus rengtame ir jo spaustuvėje Bitėnuose leistame mėnesiniame žurnale Saulėteka (1900, Nr. 8–9). Apie glaudžias poemos sąsajas su XIX a. pradžioje išspausdinta Kristijono Gotlybo Milkaus (Christian Gottlieb Mielcke, 1733–1807) istorine poema Pilkainis Prūsijos Lietuvos raštijos tyrinėtojų imta kalbėti XX a. antroje pusėje. Ta pati abiejų poemų istorinė tema, eilėdara, beveik identiška pradžia ir kitos į Kelkio poemą kūrybiškai integruotos tekstinės perėmos – citatos ar nežymiai redaguotos citatos iš Milkaus poemos – suteikia pagrindo kalbėti apie Kelkio poemos intertekstualumą, tarptekstinius šių kūrinių ryšius ir iš jų kylančią naują reikšmę.
Keywords: Prūsijos Lietuvos literatūra; istorinė poema; tekstinė perėma; tarptekstiniai ryšiai; christianizacija