Jano Kochanowskio ženklai XVIII amžiaus literatūros teorijoje ir epigraminėje poezijoje - Vaškelienė, Asta (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Straipsnyje analizuojamas Jano Kochanowskio, Lenkijos ir Lietuvos Renesanso poeto, aktualumas XVIII a. literatūros teorijos diskurse ir praktinėje kūryboje. Tuo tikslu buvo peržiūrėtos svarbiausios spausdintinės minėto laikotarpio poetikos ir retorikos. Jų tyrimas atskleidė, kad Kochanowskis minimas XVIII a. antros pusės darbuose. Svarbu pastebėti, kad šiuose į tyrimo lauką patekusiuose teoriniuose veikaluose jis pristatomas kaip vertėjas, satyrų, dramų ir trėnų (threni) autorius, bet jo pavyzdžiais nesiremiama aiškinant epigramos žanro teoriją. Antrojoje straipsnio dalyje aptariami kai kurie Lietuvos XVIII a. epigraminės kūrybos pavyzdžiai ieškant jos sąlyčio taškų su Jano Kochanowskio literatūrine tradicija.
Keywords: Janas Kochanowskis; epigrama; proginė poezija; poetika; retorika; žanras