Prūsijos karaliaus laiškas dėl Prūsijos lietuvių švietimo, parašytas 1807 metais Klaipėdoje - Citavičiūtė, Liucija (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Publikacija atskleidžia, kaip Prūsijos karaliaus artimesnis bendravimas su Prūsijos lietuviais paskatino parengti specialųjį potvarkį (1807) dėl valstybės finansinės paramos Prūsijos lietuvių akademiniam lavinimui. Laiškas parašytas Klaipėdoje, kur karališkoji šeima buvo apsistojusi Napoleono armijai užėmus Berlyną, jis adresuotas Prūsijos kancleriui Frydrichui Leopoldui von Šrėteriui. Šioje publikacijoje taip pat pateikiami šaltiniai, liudijantys, kad net XIX a. pab., jau susikūrus Vokiečių reichui, potvarkis buvo vykdomas, tad lietuvių germanizacija Prūsijos Lietuvoje iki XXa. dar nebuvo visuotinė. Šį laišką su vertimu į lietuvių kalbą skelbiame pirmą kartą.
Keywords: Frydricho Vilhelmo III potvarkis; Napoleono karai; Klaipėda; Prūsijos lietuvių švietimas; germanizacija