Didieji medžiokliai Radvilos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje: pareigūnai ir geriausi valdovo draugai - Zarankaitė, Toma (Senoji Lietuvos literatūra, 2015)
Lietuvos didžiojo kunigaikščio rengtos medžioklės, savo reikšme Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (toliau LDK) peržengusios ekonominį bei ūkinį aspektus, XVI a. buvo viena iš didžiojo kunigaikščio dvaro, jo sociumo konsolidacijos galimybių, taip pat puikus būdas užmegzti ir palaikyti artimus santykius su valdovu. Straipsnio objektas – LDK valdovą Žygimantą Augustą bei LDK didįjį medžioklį (rusėn. ловчий великий, lenk. łowczy hospodarski, łowczy wielki, lot. praefectus venationum, vok. Oberjagermeister) Mikalojų Radvilą Rudąjį suartinusios medžioklės, jų vaidmuo stiprinant abipusį emocinį ryšį ir šios pramogos įtaka tolesnei Mikalojaus Radvilos Rudojo karjerai. Straipsnyje atskleidžiama, kaip draugystė derėjo su oficialiomis vyriausiojo LDK medžioklės ūkio pareigūno – didžiojo medžioklio – pareigomis.
Keywords: medžioklė; didysis medžioklis; Mikalojus Radvila Rudasis; Žygimantas Augustas; laiškas (korespondencija)