Simono Daukanto pasakojimas – „pamatai dėl lietuvystės“ - Kuolys, Darius (Senoji Lietuvos literatūra, 2019)
Straipsnyje nagrinėjami Simono Daukanto istorinio pasakojimo vaizdai, žodynas, idėjos ir aptariama šiame pasakojime išdėstyta lietuvių tautos atgaivinimo programa. Laisvė ir gimtoji kalba Daukanto programoje iškyla kaip svarbiausi lietuvių tapatybės dėmenys, o politinės laisvės susigrąžinimas ir gimtosios kalbos įtvirtinimas viešajame gyvenime – kaip pagrindiniai imperatyvai. Taip pat tyrinėjama, kaip Daukanto pasakojimas veikė tolesnę lietuvių sąmoningumo raidą – kokį postūmį daukantiška kalbos ir laisvės jungtis suteikė moderniai Lietuvos Respublikai rastis.
Keywords: Simonas Daukantas; istorinis pasakojimas; laisvė; lietuvių kalba; „Lietuvos ūkė“; Lietuvos Respublika