Jėzaus Draugijos generolo korespondencija su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečiais: temos ir adresatai - Jovaiša, Liudas (Senoji Lietuvos literatūra, 2020)
Straipsnis skirtas Jėzaus Draugijos Romos archyve (daugiausia – fonduose Germania ir Epistolae Nostrorum, taip pat fonduose Polonia ir Epistolae Externorum) saugomai XVII a. – XVIII a. vid. Ordino generolo korespondencijai su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečiais. Laiškai, kurių adresatai / adresantai buvo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečiai, apžvelgiami teminiu principu, išskiriant padėkos, prašymo, užuojautos pareiškimus, rekomendacijas, prašymus tarpininkauti, laiškus fundacijų ir Marijos sodalicijų reikalais, konfliktų reguliavimui skirtą epistoliką, prašymus dėl Jėzaus Draugijos narių šventimų paankstinimo, dėl jų paskyrimo tam tikroms pareigoms, taip pat dėl kandidatų priėmimo (ir buvusių jėzuitų grąžinimo) į ordiną.
Keywords: Jėzaus Draugija; Jėzaus Draugijos generalinis vyresnysis; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė XVII–XVIII a.; epistolika