Marcin Poczobut-Odlanicki, Józef Epifani Minasowicz, Franciszek Bohomolec – wydawcy szkoły jezuickiej - Lis-Listwon, Agnieszka (Senoji Lietuvos literatūra, 2021)
Artykuł dotyczy pracy wydawniczej Marcina Poczobuta-Odlanickiego, jako edytora niezwykle rzetelnego, dokładnego i odznaczającego się wrażliwością filologiczną.Jego działalność redaktorska została skonfrontowana z pracami Józefa Epifaniego Minasowicza i Franciszka Bohomolca, ze względu na wiele cech łączących staranność edytorską wszystkich wymienionych. Autorka tłumaczy te podobieństwa wspólną dla tych wydawców podstawą edukacyjną zdobytą w kolegiach jezuickich.Za podstawę rozważań wzięte zostały: Pamiątka stoletnia zwycięstwa pod Wiedniem przez Jana III króla polskiego nad Turkami otrzymanego roku 1683 z woliprześwietnej Komisyi Edukacyi Narodowej przez Szkołę Główną W. X. Lit. uroczyście obchodzona dnia 11. i 12. października roku 1783 Marcina Poczobuta-Odlanickiego, Zbiór mniejszy poezji polskich drobniejszych Józefa Epifaniego Minasowicza oraz Zabawki oratorskie Franciszka Bohomolca.Martynas Počobutas-Odlianickis, Józefas Epifanis Minasowiczius, Franciszekas Bohomolecas – jėzuitų leidėjaiStraipsnyje aptariama trijų Apšvietos epochos redaktorių – Martyno PočobutoOdlianickio, Józefo Epifanio Minasowicziaus ir Franciszeko Bohomolco – leidybinė veikla.Nors jie buvo skirtingos kilmės, skyrėsi ir vėliau jų įgytas išsilavinimas ir profesinė veikla (Počobutas-Odlianickis buvo Vilniaus akademijos astronomas ir rektorius, Minasowiczius – visų pirma rašytojas ir redaktorius, o Bohomolecas – pedagogas), juos sieja bendras bruožas, kuris, autorės teigimu, prisidėjo prie šio redakcinio kruopštumo: visi trys studijavo jėzuitų kolegijose, kurių mokymo programose daug dėmesio buvo skiriamas humanitariniams mokslams.Tyrimas paremtas pasirinktais minėtų redaktorių publikuotais leidiniais: Počobuto-Odlianickio Pamiątka stoletnia zwycięstwa pod Wiedniem przez Jana III Króla polskiego nad Turkami otrzymanego roku 1683 z woli prześwietnej Komissyi Edukacyi Narodowej przez Szkołę Główną w. X. Lit. Uroczyście obchodzonej dnia 11. I 12. Października roku 1783 (liet. Lenkijos Karaliaus Jono III 1683-ųjų metų pergalės prieš turkus Vienos mūšyje šimtųjų metinių atminimas prakilniosios Edukacinės komisijos valia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Vyriausiosios mokyklos iškilmingai minėtas 1783 m. spalio 11 ir 12 d.), Minasowicziaus Zbiór mniejszy poezji polskich drobniejszych (liet. Mažasis lenkų smulkiosios poezijos rinkinys) ir Bohomoleco Zabawki oratorskie (liet. Oratoriniai žaidimai). Šiuos leidinius kaip atspindinčius minėtų autorių leidybinę veiklą autorė pasirinko atsižvelgdama į jų skirtingą pobūdį: tekstų, taip pat kitų autorių, gausybę ir įvairovę, redakcinius paaiškinimus ir jiems būdingą taisyklingą kalbą.Šaltinių analizė leido išskirti bendrus leidinių bruožus ir padaryti prielaidą, kad būtent jėzuitų kolegijose įgytas išsilavinimas formavo bendrą minėtų leidėjų leidybinį tikslumą ir kruopštumą.Reikšminiai žodžiai: Martynas Počobutas-Odlianickis; Józef Epifani Minasowicz; Franciszek Bohomolec; Apšvietos epocha; XVIII a.; leidybinė veikla;jėzuitų kolegija.
Keywords: Marcin Poczobut-Odlanicki; Józef Epifanii Minasowicz; Franciszek Bohomolec; oświecenie; wiek XVIII; edytorstwo; działalność wydawnicza; szkoła jezuicka