Martyno Počobuto Odlianickio korespondencija Vilniaus universiteto bibliotekoje - Girininkaitė, Veronika (Senoji Lietuvos literatūra, 2021)
Straipsnyje pristatomi Vilniaus universiteto bibliotekoje vykdomi darbai, skirti Martyno Počobuto-Odlianickio (1728–1810) epistoliniam palikimui aprašyti ir pristatyti elektroninėje erdvėje. Siekiant šio tikslo, įkvėpimo semtasi iš sėkmingų Europos bibliotekų ir tyrėjų įgyvendintų projektu, susijusių su vadinamosios „Laiškų respublikos“ (Republic of Letters) atkūrimu pasitelkiant skaitmenines technologijas. Vilniuje saugomi laiškai istorijos aplinkybių paveikti liko išblaškyti ne tik po skirtingus archyvus, bet ir skirtingose atminties institucijose. Naujai aprašant laiškus, iš kurių dauguma buvo adresuota Počobutui, vadovautasi semantiniais ir chronologiniais ryšiais, o ne istoriškai susiklosčiusiais fondais, todėl gretinant laiškus pavyko suvokti kai kuriuos anksčiau mažai suprantamus dalykus, susieti ir tokiu būdu identifikuoti anksčiau neatributuotus laiškus. Naujai aprašant laiškus planuojama greta detalių aprašymų pateikti skenuotus laiškų vaizdus (dalis minimų laiškų jau pateikta VUB tinklapyje, Skaitmeninių kolekcijų skyriuje). Darbo metu autorė paskelbė du straipsnius, kuriuose gvildenta šių laiškų lingvistinė ir istorinė reikšmė. Straipsnio priede pateiktoje lentelėje surašytos šiandien žinomos minėtų laiškų tekstų publikacijos įrodo, kad ši medžiaga domina istorikus, laiškuose pateikta informacija yra vertinga.
Keywords: Martynas Počobutas; Vilniaus vyriausioji mokykla; Tautos edukacinė komisija; Respublica litteraria; Apšvieta; švietimas; mokslo istorija