Grožinių tekstų publikacijos Prūsijos Lietuvai skirtoje periodikoje XIX–XX a. pr.: statistika ir įžvalgos - Rekašiūtė, Kotryna (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
1823-iaisiais Tilžėje pasirodė pirmasis lietuviškas periodinis leidinys – žurnalo tipo spaudinys Nusidavimai Dievo karalystėje. Po jo Prūsijos Lietuvoje pradėjo eiti ir daugiau lietuviškų laikraščių bei jų priedų. Jie spausdinti gotikiniu šriftu, daugiausia Tilžėje, Klaipėdoje, Karaliaučiuje, skirti to krašto gyventojams lietuvininkams. Juose skelbta įvairios tematikos medžiaga: įvairių sričių (filosofijos, religijos, gamtos mokslų, meno, geografijos ir kt.) straipsniai, recenzijos, taip pat grožinė kūryba, kurią skleidžiant Prūsijos Lietuvos periodika atliko svarbų vaidmenį. Periodinėje spaudoje skelbti grožiniai kūriniai buvo populiarūs, plito aktyvių spaudos darbuotojų rengiamais nuorašų rinkiniais. Šiuo straipsniu siekiama pateikti XIX–XX a. pr. Prūsijos Lietuvai skirtuose periodiniuose leidiniuose skelbtos originaliosios grožinės kūrybos – autorinių ir anoniminių prozos, poezijos kūrinių – statistiką, nustatyti apytikslį publikacijų skaičių, jų dinamiką.