Sława nieśmiertelna polskiej i Wielkiego Księstwa Litewskiego Heroiny – druk okolicznościowy z okazji ślubu Teresy z Sapiehów Radziwiłłowej - Jakubėnas, Regina (Senoji Lietuvos literatūra, 2021)
Artykuł poświęcony jest epitalamium adresowanemu Teresie z Sapiehów Radziwiłłowej (zm. 1784) napisanemu z okazji jej ślubu z Hieronimem Florianem Radziwiłłem (1715–1760), który odbył się w 1739 r. Druk ten powstał w środowisku pijarskim, w literaturze przedmiotu dotychczas nie był analizowany i zasługuje na uwagę ze względu na stemmat oraz rozbudowany panegiryk napisany prozą niosący przekaz genealogiczno-heraldyczny. Autor nie jest znany. Utwór ukazał się z błędną datą wydania – MDCCLX (1760 r.), która została powtórzona w późniejszych wykazach bibliograficznych, w tym u Karola Estreichera, natomiast z dużą pewnością można stwierdzić, że powstał w 1739 r. zaś mógł być wydany w 1740 roku (MDCCXL). Celem artykułu jest analiza druku składającego się z kilku elementów: ryciny przedstawiającej herb złożony, symbolizujący połączenie dwóch rodów – Sapiehów i Radziwiłłów, wiersza odwołującego się do herbu, wiersza dedykacyjnego oraz utworu prozatorskiego. Analiza dotyczy kompozycji, stosowanych środków stylistycznych oraz treści utworu.