Didžiūnas ir garbingas vyras krito šiandien (2 Sam 3, 38): Jono Karolio Chodkevičiaus paveikslas laidotuvių pamoksluose ir kalbose - Vaitkevičiūtė, Viktorija (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Straipsnio objektas – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politikui, karvedžiui Jonui Karoliui Chodkevičiui (Jan Karol Chodkiewicz, apie 1571–1621) skirti aštuoni spausdinti laidotuvių tekstai: penki pamokslai lenkų kalba ir trys kalbos, dvi lotyniškos, o viena lenkiška. Šios rūšies tekstuose dažniausiai atpažįstamas to meto visuomenės mentaliteto suformuotas idealiojo žmogaus modelis. Straipsnio tikslas – išsiaiškinti, kiek pamokslininkai, aptardami ypač garsų ir žinomą Baroko karvedį, siekė jį individualizuoti, remtis jo biografijos detalėmis, ar vadovavosi apibendrintu krikščionio-tikinčiojo modeliu, remdamiesi Baroko epochoje išpopuliarėjusiu miles Christianus vaizdiniu.