Tarp Vilniaus ir Krokuvos katedrų: kai kurios istorinės detalės šv. Kazimiero kulto ankstyvosios raštijos fone (XVI a. 2–3 dešimtmetis) - Čiurinskas, Mintautas (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Nors šv. Kazimiero kultui skirta literatūra gana gausi, bet anaiptol ne į visas istorines jo aplinkybes atkreiptas reikiamas dėmesys. Sukaupta šaltinių, taip pat ir iki šiol nenaudotų tyrimuose, medžiaga leidžia kulto pradžios istoriją papildyti naujomis įžvalgomis, skleidžiasi sąsajos su svarbiaisiais to laiko Lietuvos ir Vilniaus istorijos įvykiais. Viena iš sąsajų (schematiškai atsiremiant į sostines) – Vilniaus ir Krokuvos viešojo gyvenimo tradicijos, bendradarbiavimas ir tam tikra konkurencija garsinant Vilniaus katedroje palaidotą karališkąjį šventąjį bei siekiant jo oficialaus pripažinimo – kanonizacijos. Ją pasiekus (1602) ir iškilmingai Vilniuje atšventus šį įvykį (1604), itin gausėja šventajam skirtos raštijos. Vienas iš motyvų, atsispindėjusių net to laiko poezijoje, yra Vilniaus ir Krokuvos varžybos. Aiškinantis šį ir kitus kazimierinės literatūros motyvus svarbu naujai ir atidžiau patyrinėti priešistorę, ypač ankstyviausiąjį kulto laikotarpį, žymimą pirmųjų pastangų siekiant kanonizacijos. Straipsnis ir skirtas šiam aspektui, kuriuo žvelgiama į XVI a. II–III dešimtmečio kulto istorinį foną ir kai kurių svarbių įvykių atspindžius su būsimu šventuoju tiesiogiai ar netiesiogiai susijusioje to laiko raštijoje. Antrojoje sumanyto straipsnių dipticho dalyje numatoma skirti dėmesį jau kito, XVII a. pradžios tekstams.