Bylų patikėtinio Juozapo Tado Jarockio tribunoliniai pasakojimai (XVIII amžius) - Stankevič, Adam (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Šaltinių publikaciją sudaro trys pasakojimai („Vaito sūnus“, „Smėlis raštininkui“ ir „Riteris su kirasa“), kuriuose aprašomos aukščiausiajame Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorų teisme – Lietuvos Vyriausiajame Tribunole – karaliaus Augusto III valdymo metu susiklosčiusios humoristinės situacijos. Jiems buvo suteikta literatūrinė forma, o duomenys apie atsitikimų herojus (teismo pareigūnus, gynėjus) ir konkrečias aplinkybes buvo kaip galima labiau nuasmeninti. Pasakojimus užrašė Breslaujos pavieto bajoras Juozapas Tadas Jarockis, kuris XVIII a. viduryje dirbo bylų patikėtiniu Lietuvos Vyriausiajame Tribunole. Jie atsidūrė Jarockio XVIII a. antroje pusėje sudarytoje rankraštinėje knygoje, autoriaus pavadintoje „manuskriptu“, kuri šiuo metu yra saugoma Lietuvos valstybės istorijos archyve. Publikacijoje tekstai skelbiami originalo kalba (lenkų, su intarpais lotynų ir rusėnų kalbomis) ir pateikiamas jų vertimas į lietuvių kalbą.