Antano Klemento kūrybinės aspiracijos - Stankevič, Adam (Senoji Lietuvos literatūra, 2017)
Straipsnyje nagrinėjama Antano Klemento kūryba, kurią bandoma paaiškinti remiantis jo biografijos faktais. Pateikti Klementų šeimos istorijos duomenys rodo Antano Klemento iškilimą giminėje – smulkios bajorijos atstovas tapo pavieto (vėliau apskrities) pareigūnų elito nariu. Keliama hipotezė, jog sumanymas parengti rankraštinę eilėraščių knygą buvo susijęs su visuomenėje pasiekto statuso įprasminimu ir buvo pradėtas realizuoti 1803 arba 1804 m. Taip Klementas norėjo įsiamžinti giminės istorijoje ir būti pavyzdys (tiek karjeros, tiek gyvenimo būdo atžvilgiu) savo palikuonims. Poetas puoselėjo tam tikras intelektines aspiracijas, tikėjosi savo kūrybos įvertinimo ir sklaidos. Straipsnyje siekiama pateikti sociokultūrinį Žemaitijos bajoro portretą, atskleisti jo kūrybinių aspiracijų šaltinius. Plačiau yra analizuojamos pragmatinės Klemento rašymo intencijos – „pedagoginiai“ tekstai, skirti vaikų moralinėms nuostatoms ugdyti, ir proginė literatūra, kurios adresatai – autoriui asmeniškai pažįstami žmonės.