Kilka listów Franciszka Zabłockiego do Marcina Poczobuta - Partyka, Magdalena (Senoji Lietuvos literatūra, 2021)
Marcin Poczobut-Odlanicki jako rektor Akademii Wileńskiej otrzymywał wiele listów. Sześć spośród wielkiej ich liczby odnaleziono w Bibliotece Wróblewskich w Wilnie. Są to niepublikowane dotąd pisma Franciszka Zabłockiego do Marcina Poczobuta z lat 1789–1791. Autorka artykułu prezentuje je Czytelnikom i opatruje komentarzem. Ich nadawca, Franciszek Zabłocki znany lepiej jako poeta i komediopisarz był też urzędnikiem Komisji Edukacji Narodowej. Pisał do Poczobuta w różnych sprawach dotyczących szkół i stanu akademickiego w Wielkim Księstwie Litewskim, m. in. w sprawie kupna teodolitu dla Akademii, funkcjonowania szkoły w Podubisiu, zatrudnienia w Szkole Głównej Litewskiej Augustyna Tomaszewskiego. Keli Franciszeko Zabłockio laiškai Martynui Počobutui Straipsnyje pristatomi šeši Franciszeko Zabłockio laiškai Martynui Počobutui, rašyti 1789–1791 m., rasti Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje. Iki šiol jie nebuvo publikuoti. Franciszekas Zabłockis, gerai žinomas kaip poetas ir komedijų autorius, taip pat buvo Edukacinės komisijos tarnautojas. Jis rašė Počobutui įvairiais klausimais, susijusiais su mokyklomis ir akademinės bendruomenės padėtimi Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, nes remiantis Tautinės edukacinės komisijos nuostatais mokyklos buvo pavaldžios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vyriausiosios mokyklos rektoriui, o jis buvo įpareigotas teikti Komisijai ataskaitas apie jų veiklą. Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vyriausioji mokykla; Martynas Poczobutas-Odlianickis, Franciszekas Zabłockis; Tautinė edukacinė komisija.