Searching for the Heritage of the Church Union: Theology Notes of the Seventeenth-Eighteenth-Century Lithuanian Basilian Monks from the Biographical Perspective - Tumelis, Karolis (Senoji Lietuvos literatūra, 2019)
Straipsnyje analizuojamas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Rankraščių skyriuje, Lietuvos pravoslavų konsistorijos fonde (f. 41) saugomų įvairiems bazilijonų ordino (lot. Ordo Sancti / Divi Basilii Magni, OSBM / ODBM) nariams priklausiusių teologijos kursų užrašų rinkinys. Šio ordino nariai, būdami graikų apeigų katalikai, pounijiniu laikotarpiu, XVII–XVIII a., neturėdami išplėtotos savos dvasininkų paruošimo sistemos, buvo lavinami jėzuitiškoje sistemoje. Išlikę teologijos, svarbiausios dvasininkų ruošimo disciplinos, užrašai leidžia ne tik pažvelgti, kam priklausė ir kur buvo surašyti vieni ar kiti rankraštiniai užrašai, bet taip pat atskleisti galimus šių vienuolių ryšius su kitais, lotynų apeigų katalikais, studijavusiais kartu, tose pačiose vietose.