Współczesne gwary białoruskie na wschodniej Litwie (rejony ignaliński i święciański) - Jankowiak, Mirosław (Slavistica Vilnensis, 2017)
W artykule zostały przedstawione współczesne gwary białoruskie funkcjonujące na obszarze wschodniej Litwy (rejony ignaliński i święciański), które do tej pory nie były tematem kompleksowych badań lingwistycznych. Podstawę analizy stanowią materiały własne autora zebrane w trakcie ekspedycji terenowych przeprowadzonych w latach 2014–2016. W artykule została pokazana struktura samych gwar (wybrane cechy fonetyczne, morfologiczne, składniowe, leksyka, frazeologia) oraz socjolingwistyczne aspekty ich funkcjonowania w wielojęzycznym środowisku.
Keywords: dialektologia; gwary białoruskie na Litwie; słowiańsko-bałtyckie pogranicze językowe; kontakty językowe; zapożyczenia