Literatūrų ir kalbų funkcionavimas Lietuvoje: lietuvių-lenkų moksliniai ir kultūriniai ryšiai = Funkcjonowanie języków i literatur na Litwie : litewsko-polskie związki naukowe i kulturowe. Kolektyvinė monografija. Vilniaus universitetas, Filologijos fakul - Turkevič, Halina (Slavistica Vilnensis, 2016)
Monograficzny zbiór studiów naukowych pt. Literatūrų ir kalbų funkcionavimas Lietuvoje: lietuvių-lenkų moksliniai ir kultūriniai ryšiai/ Funkcjonowanie języków i literatur na Litwie : litewsko-polskie związki naukowe i kulturowe jest swego rodzaju podsumowaniem dotychczasowej działalności naukowej Centrum Polonistycznego Uniwersytetu Wileńskiego, jego badań i kontaktów z litewskimi filologami oraz z polonistyką zagraniczną. Monografia odzwierciedla bogaty obraz współczesnych badań polonistycznych. Składają się na nią artykuły badaczy uniwersyteckich znanych w Polsce i na Litwie, poświęcone tematyce litewskiej i pogrupowane według zasady chronologiczno-tematycznej. Można stwierdzić, że dane kompendium obejmuje określoną i spójną całość istotnego, aktualnego materiału badawczego. [...]