Jak być dobrym muzułmaninem: nauki praktyczne płynące z kitabów Tatarów Wielkiego Księstwa Litewskiego (na przykładzie kitabu Łuckiewicza) - Konopacki, Artur (Slavistica Vilnensis, 2016)
W niniejszym artykule poruszony został temat nauk moralnych, które zostały zawarte w księgach religijnych muzułmanów Wielkiego Księstwa Litewskiego. Muzułmanie ci żyjąc w otoczeniu świata chrześcijańskiego, w celu utrzymania swojej religii islamu zostali zmuszeni do wytwarzania własnej literatury religijnej. Jedną z nich były kitaby, w których zawarta była nauka moralna, zalecenia religijne. W niniejszym artykule chciałem wskazać jakie wartości moralne i nauka płynęła z tych ksiąg dla muzułmanów zamieszkujących i żyjących w realiach świata chrześcijańskiego.
Keywords: Tatarzy Wielkiego Księstwa Litewskiego; muzułmanie; kitab; kitabistyka; Koran; nauki moralne; islam