Językowy obraz DOMU w etnolekcie łemkowskim. Analiza danych słownikowych - Misiak, Małgorzata (Slavistica Vilnensis, 2016)
Artykuł stanowi fragment opracowania łemkowskiego konceptu DOMU opartego na analizie danych słownikowych i wybranych tekstów. Przedstawiona w artykule wstępna analiza językowo-kulturowego obrazu pojęcia DOMU wskazuje, że jest on istotną wartością dla współczesnych Łemków. ДИМ/ХЫЖА jest nie tylko ‘miejscem, gdzie się mieszka’, ‘budynkiem mieszkalnym’, ale — szczególnie w kontekście wysiedlenia ludności łemkowskiej z jej tradycyjnych siedzib na południu Polski — staje się również synonimem małej utraconej ojcowizny — ojczyzny.
Keywords: etnolekt łemkowski; koncept DOMU; dane systemowe