Link Petro Mohylos Sielos knygos, vadinamos auksu, kritinio leidimo - Kirejeva, Ana (Slavistica Vilnensis, 2026)
Straipsnyje nagrinėjamas Petrui Mohylai priskiriamas Tomo Kempiečio Kristaus sekimo vertimas į rusėnų kalbą, žinomas kaip Sielos knyga, vadinama auksu, kurio išliko tik 1661 m. rankraštinis nuorašas. Manoma, jog šis rusėniškas tekstas remiasi 1608 arba 1616 m. lenkišku spausdintu leidimu. Rankraštis neturi nei detalaus lingvistinio tyrimo, nei mokslinio leidimo. Remiantis ankstesniais rankraščio tyrimais, autorė planuoja atlikti išsamų rusėniško teksto palyginimą su jo lenkišku šaltiniu ir lotynišku originalu, bei parengti kritinį Sielos knygos, vadinamos auksu leidimą. Tyrime ypatingas dėmesys bus skiriamas dvasinei ir religinei leksikai, probleminėms teksto vietoms, įskaitant praleistus žodžius ir perrašinėtojo klaidas, bei kalbiniams rusėniško teksto bruožams lyginant jas su šaltiniais. Be to, darbe bus pateikta teksto transkripcija ir vertimas į anglų kalbą, siekiant palengvinti rankraščio naudojimą tolimesniuose lyginamuosiuose ir lingvistiniuose tyrimuose. Tokiu būdu bus sudarytas pagrindas tolesniems rusėniško Kristaus sekimo vertimo ir jo istorinio bei lingvistinio konteksto tyrimams.К критическому изданию «Книги души, нарицаемой злото» Петра МогилыВ статье рассматривается перевод на руську мову труда Фомы Кемпийского «О подражании Христу», выполненный Петром Могилой и известный как «Книга души, нарицаемая злото», от которого сохранилась лишь рукописная копия 1661 года. Считается, что руськомовный текст основан на польском печатном издании 1608 или 1616 года. Рукопись не имеет ни подробного лингвистического исследования, ни научного издания. Основываясь на предыдущих исследованиях рукописи, планируется провести детальное сравнение руськомовного текста с его польским источником и латинским оригиналом, а также подготовить критическое издание «Книги души, нарицаемой злото». Предполагается уделить особое внимание духовной и религиозной лексике, проблемным фрагментам текста, включая пропуски и ошибки переписчика, лингвистическим особенностям руськомовного текста в сравнении с источниками, а также представить транскрипцию текста и его перевод на английский язык. Таким образом, будет заложена основа для дальнейших исследований руськомовного перевода трактата «О подражании Христу» и его исторического и лингвистического контекста.Ключевые слова: Петр Могила, средневековая рукопись, руська мова, «О подражании Христу», Фома Кемпийский, научное издание, «Книга души, нарицаемая злото».
Keywords: Petras Mohyla; viduramžių rankraštis; rusėnų kalba; Kristaus sekimas; Tomas Kempietis; mokslinis leidimas; Sielos knyga, vadinama auksu