О безударном вокализме в Псковских говорах и его отражении в частной переписке ивангородских купцов XVII века - Ryko, Anastasiia (Slavistica Vilnensis, 2026)
В статье рассматривается отражение безударного вокализма, прежде всего аканья, в частной переписке ивангородских купцов XVII в. Одной из задач является выяснение того, насколько письменные данные позволяют реконструировать безударный вокализм региона, где в XVII в. соотношение аканья и оканья остается дискуссионным. Особое внимание уделяется разграничению орфографических и фонетически мотивированных написаний.Показано, что случаи мены букв, обозначающих безударные гласные, требуют осторожной интерпретации, поскольку значительная их часть может быть обусловлена орфографической традицией, лексикализацией или описками. Анализ распределения написаний а и о в предударных и заударных позициях не дает достаточных оснований для реконструкции системы сильного аканья или вокализма гдовского типа в ивангородском диалекте рассматриваемого периода. Отражение перехода е > о в безударной позиции, характерного для окающих систем, позволяет предположить преобладание окающего типа вокализма. Данные заударных слогов, хотя и менее однозначны, допускают гипотезу об ослаблении различения безударных гласных и тенденции к их редукции.Apie vokalizmą nekirčiuotuose skiemenyse Pskovo tarmėse ir jo atspindį XVII a. Ivangorodo pirklių asmeninėje korespondencijojeStraipsnyje nagrinėjamas vokalizmo, visų pirma „akavimo“, atspindys XVII a. Ivangorodo pirklių asmeninėje korespondencijoje. Ypatingas dėmesys skiriamas rašybos ir fonetiškai motyvuotų rašybos variantų atskyrimui.Parodyta, kad raidžių, žyminčių nekirčiuotas balses, keitimo atvejai reikalauja atsargaus aiškinimo, nes didelė jų dalis gali būti sąlygota rašybos tradicijos, leksikalizacijos ar rašybos klaidų. „A“ ir „o“ rašybos pasiskirstymo analizė skiemenyse prieš kirtį ir po jo nesuteikia pakankamo pagrindo rekonstruoti stipraus „akavimo“ ar Gdovo tipo vokalizmo sistemą nagrinėjamu laikotarpiu Ivangorodo tarmėje. Išnagrinėti duomenys, nors ir mažiau vienareikšmiški, leidžia kelti hipotezę apie balsių nekirčiuotuose skemenyse skirtumo susilpnėjimą ir tendenciją juos redukuoti.Reikšminiai žodžiai: rusų kalbos tarmės, istorinė fonetika, vokalizmas, „akavimas“, šiaurės Pskovo tarmės, XVII a. asmeninė korespondencija, rašybos vartosena.
Keywords: русские говоры; историческая фонетика; безударный вокализм; аканье; севернопсковские говоры; частная переписка XVII века; орфографический узус