Ономатопея в сучасній писемній українській мові: корпусне дослідження - Hrachova, Milana (Slavistica Vilnensis, 2026)
У статті використовується корпусний підхід для дослідження лексичної ономатопеї в сучасній писемній українській мові. В українській мовознавчій традиції ономатопеїчні слова розглядаються як підклас вигуків [Гаценко 2002, 101]. Дослідження ґрунтується на корпусі ukTenTen22, доступному через платформу Sketch Engine. Матеріал дослідження становлять 45 лексичних ономатопеїчних виразів, відібраних вручну з-поміж слів, позначених у корпусі як вигуки. Для кожної одиниці було проаналізовано десять конкордансних рядків, усього 450 токенів. Відібрані одиниці було класифіковано за чотирма семантичними категоріями. На основі аналізу визначено тенденції щодо частотності, жанрового розподілу та контекстуальних функцій ономатопеї. Результати показують, що лексична ономатопея зосереджена переважно в художніх текстах, особливо в дитячій літературі, однак також представлена в блогах, онлайн-коментарях, новинних текстах та інших жанрах сучасного писемного дискурсу.Onomatopėja šiuolaikinėje rašytinėje ukrainiečių kalboje: tekstynu paremtas tyrimasStraipsnyje nagrinėjama leksinė onomatopėja šiuolaikinėje ukrainiečių kalboje taikant tekstynu paremtą tyrimų metodiką. Tyrimas grindžiamas korpusu ukTenTen22, prieinamu per platformą „Sketch Engine“. Rankiniu būdu iš elementų, pažymėtų kaip ištiktukai, buvo sudarytas 45 leksinių onomatopėjinių (ištiktukinių) posakių duomenų rinkinys. Kiekvienam elementui buvo ištraukta po dešimt konkordanso eilučių, gauta 450 vienetų (tokenų) imtis. Atrinkti vienetai buvo suskirstyti į keturias semantines kategorijas: pagal imituojamo garso tipą: su žmogumi susiję garsai, negyvosios gamtos ir augalų garsai, gyvūnų ir paukščių garsai bei garsai, susiję su žmogaus judinamais objektais. Remiantis analize nustatomos tendencijos dažnumo, žanrų pasiskirstymo ir kontekstinių funkcijų atžvilgiu. Rezultatai rodo, kad leksinė onomatopėja daugiausia sutelkta meniniuose tekstuose, ypač vaikų literatūroje, tačiau taip pat pasitaiko tinklaraščiuose, internete (komentaruose), kituose šiuolaikinio rašytinio diskurso žanruose. Straipsnis pateikia naujų empirinių įrodymų ukrainiečių onomatopėjos ir garsų simbolizmo slavų kalbose tyrimams.
Keywords: ономатопея; стандартна українська мова; корпусний аналіз; семантична класифікація; частотний аналіз; текстові жанри