Критерії розмежування полісемії та омонімії із запозиченими компонентами в українській мові - Kushlyk, Oksana; Dutka, Oksana (Slavistica Vilnensis, 2026)
У пропонованому дослідженні засвідчено валідність використання сукупності критеріїв для розрізнення омонімії та полісемії щодо комплексу слів в українській мові із запозиченим компонентом. Констатовано неодностайність розв’язання проблеми розмежування омонімії і полісемії у світовій лінгвістиці та окреслено чинники цього. Серед важливих чинників, що сукупно зумовлюють неоднаковість критеріїв розмежування названих лінгвальних явищ, – різність досліджуваного матеріалу, етапи розвитку лексичної теорії, підходи, релевантні в тій чи тій ситуації тощо. Водночас зауважено, що все більшої актуальності набуває підхід, згідно з яким визначальною є сукупність критеріїв, кожен з яких доповнює, уточнює та конкретизує лексичний статус того чи іншого явища. Доцільність такого набору критеріїв проілюстровано на прикладі омокомплексів із запозиченим компонентом, які після адаптації до української мови увійшли до лексичного фонду української мови. Для кожного критерію простежено прояв відповідних ознак і встановлено ієрархію значущості кожного з них.Kriterijai, leidžiantys atskirti polisemiją ir homonimiją nuo pasiskolintų komponentų ukrainiečių kalbojeSiūlomame tyrime patvirtintas kriterijų, skirtų homonimams ir polisemijoms atskirti, taikymo ukrainiečių kalbos žodžių komplekse su pasiskolintu komponentu pagrįstumas. Nustatyta, kad pasaulio lingvistikos srityje nėra bendros nuomonės dėl homonimų ir polisemijų atskyrimo problemos sprendimo, ir priežastys, kurios tai lemia. Svarbūs veiksniai, apskritai lemiantys kriterijų minėtiems lingvistiniams reiškiniams atskirti nevienodumą, yra tiriamosios medžiagos skirtumai, leksikos teorijos raidos etapai, tam tikrose situacijose aktualūs požiūriai ir pan. Kartu reikia pažymėti, kad vis aktualesnis tampa požiūris, pagal kurį lemiamas yra kriterijų, kurių kiekvienas papildo, patikslina ir konkretina vieno ar kito reiškinio leksinį statusą, rinkinys. Tokio kriterijų rinkinio tinkamumas iliustruojamas homokompleksų su pasiskolintu komponentu, kurie po adaptacijos į ukrainiečių kalbą pateko į ukrainiečių kalbos leksikos fondą, pavyzdžiu. Kiekvieno kriterijaus buvo stebimas atitinkamų požymių pasireiškimas ir nustatyta kiekvieno jų svarbos hierarchija.Reikšminiai žodžiai: homonimiškumas, polisemija, skolinimas, atskyrimo kriterijus, polisemijos iširimas, homokompleksas.