Język polskich inskrypcji nagrobnych na cmentarzach w okolicach Oszmiany - Kaspiarovich, Karalina (Slavistica Vilnensis, 2025)
Artykuł jest poświęcony analizie polskojęzycznych inskrypcji nagrobnych z cmentarzy w Żupranach, Cudzieniszkach i Horodnikach w rejonie oszmiańskim na Białorusi. Materiał badawczy obejmuje 263 inskrypcje zawierające zapisy odbiegające od polszczyzny ogólnej. Analiza językowa pozwala wyróżnić liczne cechy na poziomie grafii, fonetyki, fleksji, składni i leksyki, ukształtowane głównie pod wpływem języka białoruskiego i rosyjskiego. Odmienności te są wynikiem wielowiekowych kontaktów językowych oraz stopniowych zmian w kompetencjach młodszych pokoleń. Zgromadzony materiał ukazuje inskrypcje nagrobne jako istotne świadectwo przywiązania lokalnej społeczności do polskiej tradycji, tożsamości i religii katolickiej.
Keywords: napisy nagrobne; język inskrypcji nagrobnych; cmentarz; Oszmiana; język polski na Białorusi