Aleksandros Klimkiewicz, Zannos Sładkiewicz ir Marcino Trendowicz knygos „Prasmės kūrimas internetinėje komunikacijoje: memas, stereotipas, mitas“ recenzija (Gdanskas: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2025, 180 p., ISBN: 978-83-8206-705-7) - Kuligowska, Katarzyna (Slavistica Vilnensis, 2025)
Monografijoje memo, stereotipo ir mito sąvokos buvo pasitelktos tiriant prasmės kūrimo problemą internetinėje komunikacijoje, taip pat jų ryšį ir įtaką kolektyvinei sąmonei ir kalbai. Darbo struktūra leidžia sistemingai ir įvairiapusiškai pristatyti temą, derinant teorinius svarstymus su praktinių pavyzdžių analize. Interneto memų, kurie yra pasipriešinimo politiniam tikrovės mitologizavimui kultūros rezultatas, korpuso analizė leido įvertinti mito vaidmenį formuojant viešąją nuomonę. Stereotipai ir mitai, kaip kognityviniai memų pagrindai, vaidina svarbų vaidmenį tiek neformaliame socialiniame diskurse, tiek politiniame diskurse, reikšmingai veikdami mūsų tikrovės suvokimą ir interpretavimą.
Keywords: internetinė komunikacija; kibernetinė kultūra; memas; stereotipas; stereotipizavimas; mitas; mitologema; mitologizacija; vertinimas; kontekstas; Rusija; socialinis diskursas; politinis diskursas; propaganda; kolektyvinė sąmonė