Nowe badania w zakresie dialektologii ukraińskiej - Jankowiak, Mirosław (Slavistica Vilnensis, 2025)
HLIBČUK NATALIJA, KOSTIV OKSANA, 2023, Ukrajins’ka dialektolohija, L’viv: LА «Piramida», s. 552 [ГЛІБЧУК НАТАЛІЯ, КОСТІВ ОКСАНА, 2023, Украïнська діалектологія, Львів: ЛА «Піраміда», с. 552], ISBN 978-966-441-768-3.Prezentowana książka autorstwa Natalii Hlibčuk i Oksany Kostiv pt. Ukrajins’ka dialektolohija [Dialektologia ukraińska, 2023] jest pierwszym podręcznikiem dla studentów filologii ukraińskiej, który ukazał się po 1991 roku. Dialektologia ukraińska choć ma bogatą oraz długą historię i może poszczycić się wieloma ważnymi pracami w tym zakresie, w swoich dziejach doczekała się zaledwie kilku podręczników do dialektologii ukraińskiej. Recenzowana publikacja jest zatem bardzo ważną książką dla językoznawstwa ukrainistycznego. Autorki zastosowały klasyczną strukturę, typową dla tego typu publikacji, uzupełniając ją o wyniki najnowszych badań terenowych nad gwarami ukraińskimi.
Keywords: ukraińska dialektologia; dialekty ukraińskie; gwary ukraińskie; podręczniki akademickie; lingwistyka lwowska