Pagrindiniai mėlynos spalvos pavadinimai lenkų ir lietuvių kalbose: prototipai ir konotacijos - Ušinskienė, Viktorija (Slavistica Vilnensis, 2024)
Straipsnyje pateikiami pagrindinių lenkų ir lietuvių kalbų mėlynos spalvos pavadinimų kontrastyvinės semantinės analizės rezultatai. Siekiama palyginti šios spalvos pavadinimų junglumą su skirtingais objektais, nurodant semantinius prototipus ir konotacines reikšmes. Tyrimas rodo, kad lenkų kalboje mėlyno spektro kategorizacija yra šiek tiek sudėtingesnė. Lietuvių kalboje mėlynumą atitinka du pagrindiniai pavadinimai – mėlynas ir žydras, žodžio melsvas ‘šviesiai mėlynas’ varto- jimą riboja jo struktūrinis ir semantinis ypatumas. Lenkų kalboje šalia pagrindinių vardų niebieski ʻmėlynasʼ (rečiau ʻžydrasʼ) ir błękitny ʻžydrasʼ (rečiau ʻmėlynasʼ) plačiai vartojamas specialus pava- dinimas granatowy ʻtamsiai mėlynas (beveik juodas)ʼ ir poetiškas modry ʻintensyviai mėlynasʼ. Pas- tarieji du žodžiai neturi tiesioginių atitikmenų lietuvių kalboje. Kalbinės kategorizacijos skirtumаs sukuria tam tikrų sunkumų verčiant paskirus kontekstus iš lenkų kalbos į lietuvių kalbą. Sinchronijos atžvilgiu pagrindinių lenkų (niebieski / błękitny) ir lietuvių (mėlynas / žydras) pavadinimų semantiniu prototipu galima laikyti dangų, nors etimologiškai toks nominacijos modelis charakterizuoja tik lenkų niebieski < niebo ʻdangusʼ. Pagal pirminę semantiką šį terminą atitinka lietuvių dangiškas < dangus, bet jis nepriklauso pagrindiniams mėlynos spalvos pavadinimams. Šalutinio lenkų kalbos pavadinimo siny prototipas yra ne gamtos reiškinys, o dėl šalčio, pykčio arba sumušimo pamėlęs žmogaus kūno plotas. Lietuvių kalboje šiuo atveju vartojamos semantiškai artimos dalyvių formos pamėlęs, pamėly- navęs arba pagrindinis pavadinimas mėlynas. Sutampa tokios mėlynumo konotacinės reikšmės, kaip antai ʻtolimas, begalisʼ; ʻesantis dangujeʼ; ʻdieviškas, puikusʼ. Pastarosios reikšmės būdingos vienam iš pagrindinių lenkų pavadinimų – niebieski, o lietuvių kalboje šiuo atveju atitinka šalutinis, rečiau vartojamas mėlynos spalvos pavadinimas dangiškas. Konotacija ‘homoseksualus’ (žydras) pasireiškia tik lietuvių kalboje.
Keywords: mėlyna spalva; semantiniai prototipai ir konotacijos; kontrastyvinė analizė; lenkų kalba; lietuvių kalba