Przypadkowy dobór ziół i słaba wiedza na temat roślin albo dlaczego różnymi roślinami odganiano te same choroby w słowiańskim lecznictwie ludowym - Kozłowska-Doda, Jadwiga (Slavistica Vilnensis, 2024)
SZCZEŚNIAK KRYSTYNA, 2022, Świat zamów światem roślin na pograniczu wschodniej i zachodniej Słowiańszczyzny, Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, s. 884.