Slovėnų kalbos sudėtinių sujungiamųjų sakinių kriterijai - Gabrovšek, Dejan (Slavistica Vilnensis, 2024)
Straipsnyje apibrėžiami slovėnų kalbos sudėtinių sujungiamųjų sakinių kriterijai. Svarbiausi yra: sakinių simetrija, sakinių eigos pakeičiamumas, naujos informacijos pateikimas nepradiniame sakinyje, galimybė papildyti sakinius, ikoniškumas, kataforos nebuvimas ir tai, kad nė vienas elementas vienos iš sudėtinio sujungiamojo sakinio dalies negali būti pavartotas kitoje jo dalyje. Kiekvienam kriterijui patvirtinti naudojami pavyzdžiai iš tekstyno. Nustatoma, kad ne visi kriterijai taikomi visoms sudėtiniams sujungiamiesiems sakiniams. Kuo daugiau sujungiamumo kriterijų atitinka tam tikra konstrukcija, tuo ji arčiau sujungamumo, o kuo mažiau sujungiamumo kriterijų atitinka tam tikra konstrukcija, tuo ji mažiau sujungiamoji. Kai kurie kriterijai taikomi ir konstrukcijoms, kurios kitu atveju laikomos pavaldžiomis. Ir atvirkščiai, kai kurie pavaldumo kriterijai taikomi ir kai kurioms konstrukcijoms, kurios kitu atveju yra prijungiamosios. Vietoj griežto skirtumo tarp prijungamųjų ir sujungiamųjų sudėtinių sakinų, atrodo, tikslingiau atsižvelgti į įvairias priklausomybes.
Keywords: sintaksė; slovėnų kalba; sudėtinis sakinys; kriterijai; priklausomybės laipsnis; jungtukas