Wilno i wątki urbanistyczne w przedwojennych tekstach Józefa Mackiewicza - Krupowies, Walentyna (Slavistica Vilnensis, 2024)
Artykuł zawiera analizę wybranych przedwojennych felietonów i reportaży Józefa Mackiewicza, przede wszystkim dyptyku Z wileńskiego bruku oraz cyklu reportaży pod wspólnym tytułem Poszukiwania tajemniczego portcygaru w Wilnie. W dyptyku Mackiewicz przygląda się swojemu miastu jako przestrzeni stricte miejskiej. Z obserwacji i opisywania codzienności przedwojennego Wilna powstały teksty, w których pojawiają się motywy właściwe dla literatury urbanistycznej, jak ruch życia miejskiego czy specyfika audiosfery. Także podmiot tych tekstów przebywa w mieście na sposób nowoczesny: jest skupiony na empirii i zmysłowo-cielesnej percepcji miasta. Natomiast cykl reportaży przynależy do literatury niefikcjonalnej lat 30-tych. Część przedwojennej twórczości Mackiewicza, w tym analizowany cykl, sytuuje się w ówczesnym zwrocie literatury ku sprawom społecznym. Cykl o przedmieściach odkrywał nowe przestrzenie antropologiczne i modyfikował dotychczasowe wyobrażenia o Wilnie.
Keywords: Józef Mackiewicz; Wilno; przestrzeń miejska; reportaż; felieton