Historia jednego konkursu do Katedry Wymowy i Poezji na Uniwersytecie Wileńskim (1809 r.) - Markowska-Fulara, Helena (Slavistica Vilnensis, 2024)
Artykuł stanowi rekonstrukcję przebiegu konkursu na stanowisko profesora Wymowy i Poezji ogłoszonego na Uniwersytecie Wileńskim w 1809 roku. Wydarzenia te są istotne z punku widzenia historii literatury i kultury jako świadectwo kształtowania się nowych norm badania i wykładania literatury narodowej na ziemiach dawnej Rzeczypospolitej, a także jako przejaw życia naukowego Wilna początku XIX wieku. W rekonstrukcji wykorzystano archiwalne źródła i opracowania, co pozwoliło precyzyjnie wskazać przebieg znanych dotąd w ogólnym zarysie wydarzeń.
Keywords: Uniwersytet Wileński; Euzebiusz Słowacki; Jan Śniadecki; poetyka