Semantyka „szarości“ w języku młodzieży polskiego pochodzenia w Wilnie - Ušinskienė, Viktorija (Slavistica Vilnensis, 2023)
Artykuł ma na celu odsłonięcie obrazu szarości w socjolekcie młodzieży wileńskiej na tle sytuacji ogólnopolskiej. Podstawowym zadaniem jest ujawnienie, jakie znaczenia towarzyszą barwie szarej w kontekstach podanych przez respondetów i w jakim stopniu konotują one świat rzeczywistości pozajęzykowej. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że odpowiedzi respondentów w znacznym stopniu się zgadzają, częściowo jednak wykraczają poza definicje obecne w literaturze przedmiotu. W ankietach nie wystąpiło charakterystyczne dla słowników ogólnopolskich prototypowe skojarzenie z popiołem. Natomiast w obydwu odmianach języka barwa szara jest kojarzona ze zjawiskami przyrody (wieczór, chmury, deszczowa pogoda) oraz ze zwierzętami (mysz, zając, wilk, słoń i in.). Różnice zauważalne są również w zakresie większego zabarwienia emocjonalnego wyrazu szary w socjolekcie młodzieżowym. Znajduje to wyraz na poziomie rozwoju nie tylko konotacji negatywnych (smutek, depresja, niepowodzenie i pod.), lecz też pozytywnych (spokój, elegancja, wysoka klasa), co podkreśla większą ambiwaletność semantyki szarego w badanym socjolekcie w porównaniu z językiem standardowym.
Keywords: semantyka barw; szarość; język młodzieży; polszczyzna wileńska