Žodžiai ir žodžių formos kaip dalelytės: slovėnų kalbos atvejis - Žele, Andreja (Slavistica Vilnensis, 2023)
Šiame straipsnyje analizuojamos slovėnų kalbos dalelytės ir kiti žodžiai, vartojami kaip dalelytės. Ypač daug dėmesio skiriama kitų kalbos dalių konversijai ir vartojimui kaip dalelyčių. Remiantis įprastu funkciniu struktūralistiniu požiūriu, kalbos dalys klasifikuojamos pagal jų sintaksinį ir semantinį vaidmenį sakinyje. Dalelytės, kaip dinaminiai funkcijos žodžiai, taip pat sakinio modifika- toriai, apibūdinamos tiek teoriniu, tiek praktiniu požiūriu. Darbe nagrinėjamos tiek šiuolaikinės lin- gvistinės prielaidos, tiek praktinis, t. y. leksikografinis, dalelyčių vartosenos slovėnų kalbos tekstuose traktavimas.
Keywords: dalelytės; žodžių formos; leksikalizuotos formos; kalbos dalys; teksto modalumas; slovėnų kalba