Varnos ir kranklio įvaizdis lietuvių ir slavų frazeologijoje bei etninėje kultūroje - Plachovičiūtė, Diana (Slavistica Vilnensis, 2023)
Straipsnyje siekiama atsakyti į klausimą, ar varnos ir kranklio įvaizdis lietuvių frazeologijoje ir etninėje kultūroje yra panašus į kaimynų slavų, ar turi savitų ypatumų. Tiriamąją medžiagą sudaro frazeologizmai su varnos ir kranklio pavadinimais lietuvių, lenkų, baltarusių ir rusų kalbose. Nagrinėjant frazeologizmus atsižvelgiama į kultūrinį kontekstą, dėmesio skiriama varnos ir kranklio įvaizdžiui tautosakoje, liaudies tikėjimuose. Naudojamas komparatyvistinis metodas, remiamasi konvencionaliosios perkeltinės kalbos teorija. Nustatyta, kad abu paukščiai vertinami neigiamai tiek lietuvių, tiek slavų frazeologijoje ir etninėje kultūroje. Varnos įvaizdis neretai yra ironiškas, komiškas, o kranklio – dar negatyvesnis. Varna yra kultūrinis žioplumo simbolis, tuo tarpu kranklys siejamas su išmintingumu. Tiek lietuvių, tiek slavų frazeologijoje pastebima unikalių, tik konkrečiai kultūrai būdingų varnos ir kranklio vaizdinių.
Keywords: frazeologija; etninė kultūra; varnos ir kranklio įvaizdis; lietuvių kalba; slavų kalbos