Из истории изучения старообрядчества северо-западной Беларуси: обзор литературы (вторая половина XVIII в.–1980 гг.) - Auseichyk, Uladzimir (Slavistica Vilnensis, 2022)
В обзоре представлена литература по историографии исследований, посвященных староверам северо-западной части Беларуси. В истории изучения староверия в данном регионе выделяются четыре основных этапа: вторая половина XVIII–начало ХХ вв.; межвоенный период (1920–1930-е гг.), советский этап (1950–1980-е гг.) и современный период. В данном обзоре, который представляет собой первую часть общего обзора изучения старообрядчества северо-западной части Беларуси, дается характеристика первым трем периодам, анализируется методология проведенных исследований, раскрывается значение опубликованных работ по данному направлению. В статье анализируются исследования, проведенные со второй половины XVIII до последних двух десятилетий XX в. Основное внимание уделяется анализу работ, опубликованных во второй половине ХІХ – начале ХХ в. Именно этот период выделяется наибольшим числом исследований, посвященных старообрядцам региона.Iš Baltarusijos šiaurės vakarų sentikių tyrimų istorijos: literatūros apžvalga (XVIII a. antroji pusė – 1980 m.)Apžvalgoje siekiama pristatyti mokslinę literatūrą, skirtą Baltarusijos šiaurės vakaruose gyvenančių sentikių tyrimų istoriografijai. Regiono sentikių tyrimų istorijos skiriami keturi pagrindiniai laikotarpiai: XVIII a. antroji pusė – XX a. pradžia; tarpukaris (1920–1930 m.); sovietmetis (1950–1980 m.); šiuolaikinis etapas (1990–2000 m.). Apžvalgoje, kuri yra bendros Baltarusijos šiaurės vakarų sentikių tyrimo istorijos apžvalgos pirma dalis, apibūdinami trys pirmieji laikotarpiai, analizuojama atliktų tyrimų metodologija, atskleidžiama paskelbtų darbų reikšmė. Apžvalgoje nagrinėjami darbai, paskelbti nuo XVIII a. antrosios pusės iki paskutinių XX amžiaus dešimtmečių. Daugiausia dėmesio skiriama XIX a. antrosios pusės – XX a. pradžios darbams, nes būtent šis laikotarpis pasižymi regiono sentikių tyrimo darbų gausa.Reikšminiai žodžiai: istoriografija, sentikiai, Baltarusijos šiaurės vakarai, liaudies kultūra, tautosaka, kalba.
Keywords: историография; старообрядцы; северо-западная Беларусь; народная культура; фольклор; язык