Татары в истории и культуре Литвы с XIV по XXI в.: краткий обзор конференций и изданий в связи с Годом истории и культуры литовских татар - Мишкинене, Галина (Slavistica Vilnensis, 2021)
Сейм Литовской Республики провозгласил 2021 год годом истории и культуры литовских татар. Литовские татары оставили значительный след в истории Литвы и являются частью его история. Потомки татар Великого княжества Литовского проживают в трех странах: Литве, Беларуси и Польше, а их соотечественники – в Крыму, Татарстане и Турции. В программе мероприятий, посвященных Году истории и культуры литовцев в Литве, утвержденных Правительством Литовской Республики, входила международная научная конференция Татары в истории и культуре Литвы XIV-XXI вв. (9–11 сентября 2021 г.), проходившая в смешанном (оффлайн/онлайн) режиме на филологическом факультете Вильнюсского университета. Как и на других периодически проводимых в Литве международных конференциях, посвященных исследованию истории, культуры, письменности и религии литовских татар, на данной конференции обсуждалась наиболее развитая область исследований татарской культуры – рукописное наследие (китабистика).Totoriai Lietuvos istorijoje ir kultūroje XIV–XXI a.: naujausi tyrimaiLietuvos Respublikos Seimas 2021 metus paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais. Lietuvos totoriai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje, yra jos istorijos dalis. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos totorių palikuonys gyvena trijose valstybėse: Lietuvoje, Baltarusijoje ir Lenkijoje, o jų tautiečiai Kryme, Tatarstane, Turkijoje.Patvirtintoje Lietuvos Respublikos Vyriausybės Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metų minėjimo renginių programoje buvo numatyta tarptautinė mokslinė konferencija Totoriai Lietuvos istorijoje ir kultūroje XIV–XXI a.: naujausi tyrimai, kuri įvyko 2021 m. rugsėjo 9–11 d. Vilniaus universiteto Filologijos fakultete gyvai ir nuotoliniu būdu. Kai ir kitose Lietuvoje periodiškai rengiamose tarptautinėse konferencijose, kurios skirtos Lietuvos totorių istorijos, kultūros, raštijos ir religijos tyrimams, šioje konferencijoje buvo aptarta labiausiai plėtojama totorių kultūros tyrimų sritis – rankraštinis paveldas (kitabistika).Reikšminiai žodžiai: Lietuvos totoriai, istorija, kultūra, VU konferencijos, kitabistika
Keywords: литовские татары; история; культура; конференции Вильнюсского университета; китабистика