Арабографичные рукописи литовских татар из одного частного собрания: новые находки - Мишкинене, Галина (Slavistica Vilnensis, 2020)
На рубеже XX-XXI вв. исследователи, работающие в области татаристики, все больше внимания уделяют рукописям литовских татар. В 1997–2020 гг. издано семь каталогов рукописей, хранящихся в государственных хранилищах и в частных коллекциях. Данные каталоги являются прекрасной основой для дальнейших сравнительных исследований.В 2020 г. нам удалось обнаружить новое собрание рукописей в частной коллекции, хранящейся в Литве. В собрании представлены все основные жанры литературного наследия литовских татар — китабы, хамаилы, тефсиры, далавары. Работа по его изучению только началась. В данной публикации приводится краткое описание 5 татарских арабографичных рукописей, датируемых концом XIX–началом XX вв.Lietuvos totorių arabiškais rašmenimis rašyti rankraščiai iš privačios kolekcijos: nauji atradimaiXX–XXI a. sandūroje totoristikos tyrėjai vis daugiau dėmesio skiria Lietuvos totorių rankraštiniam palikimui. 1997–2020 m. išleisti septyni Lietuvos totorių rankraščių katalogai, kuriuose aprašomi įvairių šalių valstybės institucijose, muziejuose, archyvuose ir privačiose kolekcijose saugomi rankraščiai. Katalogų atsiradimas tampa puikiu pagrindu tolesnėms lyginamosioms studijoms.2020 m. teko susipažinti su nauju rankraščių rinkiniu, saugomu privačioje kolekcijoje Lietuvoje. Buvo peržiūrėtos ir išanalizuotos penkios rankraštinės knygos, puikiai reprezentuojančios Lietuvos totorių rankraštinio palikimo pagrindinius žanrus – kitabus, pusiau kitabus, chamailus, tefsirus ir datuojamos XIX a. pab. – XX a. pr. Publikacijoje pristatomas šių rankraščių detalus aprašas.Raktiniai žodžiai: Lietuvos totoriai, privati rankraščių kolekcija, kitabai, rankraščiai, aprašas
Keywords: литовские татары; частная коллекция рукописей; китабы; арабографичные рукописи; описание