Статистически значимые слова четырех славянских служебных миней XI века - Baranov, Victor Arkadievich (Slavistica Vilnensis, 2019)
В статье описаны эксперименты по поиску ключевых слов в славянских служебных минеях XI века (РНБ, Соф. 202, РГАДА, ф. 381 № 84, 89, 91) с помощью трех статистических мер — Weirdness, TF*ICTF' и Log-Likelihood. В перечнях 30-ти наиболее частотных лемм каждого из списков (три другиe рукописи выступают в качестве альтернативного подкорпуса) найдены статистически значимые слова и показана их различная оценка мерами. На основе сопоставления рангов лемм, ранжированных по значению мер, в каждом из списков выделены слова, наиболее значимые по оценке всех трех мер, а их сравнение с перечнями лемм, наиболее значимых в целом для коллекций гимнографических текстов корпуса “Манускрипт”, позволило найти ключевые слова каждой из рукописей. Установлены минимальные пороговые значения мер для выявления статистически значимых лингвистических единиц. Семантико-тематическая интерпретация ключевых слов позволяет увидеть их принадлежность к основным понятиям христианской церкви, охватывающим идею о свете, чистоте, святости, радости, прославлении, спасении, покое, истине и ее конкретизацию в каждой из рукописей: МП — победа над страданием и смертью, святость, восхваление, радость, МС — чистота, Бог, МО — истина, покой, МН — восхваление, истина, спасение.Keturių XI amžiaus slaviškų liturginių minėjų statistiškai reikšmingi žodžiai Straipsnyje aprašomi eksperimentai, skirti raktažodžių paieškai XI amžiaus liturginių minėjų tekstuose naudojant tris statistikos matus: Weirdness, TF*ICTF' ir Log-Likelihood. Trisdešimties dažniausiai naudojamų lemų sąrašuose nustatyti statistiškai reikšmingi žodžiai ir parodytas skirtingas šių žodžių vertinimas matais. Kiekviename sąraše nustatyti aukščiausiai visais trimis matais vertinami žodžiai. Lyginant šiuos žodžius su himnografinių tekstų korpuso „Manuscript“ kolekcijų reikšmingų žodžių sąrašu nustatyti kiekvieno analizuojamo rankraščio raktažodžiai. Rastos minimalios slenkstinės matų reikšmės statistiškai reikšmingiems lingvistiniams vienetams nustatyti. Raktažodžių semantinė ir teminė interpretacija leidžia priskirti juos pagrindinėms krikščionių bažnyčios sąvokoms ir konkretinti kiekvienam iš rankraščių: gegužės mėn. minėja – kančios ir mirties nugalėjimas, šventumas, garbinimas, džiaugsmas, rugsėjo mėn. minėja – skaistumas, Dievas, spalio mėn. minėja – tiesa, ramybė, lapkričio mėn. minėja – garbinimas, tiesa, išvadavimas.Reikšminiai žodžiai: slavų liturginės minėjos; raktažodžiai; lingvistinė statistika
Keywords: славянские служебные минеи; ключевые слова