Księga akt grodzkich trockich [1660–1661] ze zbiorów Biblioteki Uniwersytetu Wileńskiego. V - Ušinskienė, Viktorija (Slavistica Vilnensis, 2018)
[статья и аннотация на польском, аннотации на английском и литовском языках]W tekście przedstawiona została piąta część inwentarza analitycznego XVII–wiecznej księgi sądowej z kolekcji Biblioteki Uniwersytetu Wileńskiego (BUW). Zabytek, zaznaczony w katalogu BUW jako Akta sądowe grodzkie trockie z lat 1660–1661 (sygn. F7–TrPT, 1660–1661), został wybrany jako obiekt badań, ponieważ niedoczekał się jak dotychczas opracowania, ani opisu. Stanowi on typowy przykład tzw. akt relacji (łac. acta relationum), spisanych zgodnie z ówczesną tradycją kancelarii sądowych WKL w dwóch językach urzędowych — polskim i staroruskim (nazywanym także zachodnioruskim albo starobiałoruskim). Przedstawiona niżej część inwentarza zawiera opisy dokumentów 775–822, (K. 827–877). Praca została wykonana w ramach projektu naukowego Księgi sądowe WKL ze zbiorów BUW: cyfrowa baza danych.
Keywords: księgi sądowe WKL, dokumenty rękopiśmienne, akta grodzkie trockie, kolekcje cyfrowe Biblioteki Uniwersytetu Wileńskiego