Porównanie sytuacji socjolingwistycznej uczniówszkół polskich z Mościsk, Gródka (Ukraina) oraz Solecznik (Litwa) - Geben, Kinga; Zielińska, Maria (Slavistica Vilnensis, 2017)
Celem artykułu jest analiza sytuacji socjolingwistycznej uczniów ze szkół polskich w Mościskach, Gródku (Ukraina) oraz Solecznikach (Litwa). Porównania danych socjolingwistycznych młodzieży pobierającej naukę w języku polskim na Litwie i na Ukrainie dokonano na podstawie materiału ankietowego zebranego przez autorki w maju 2015 roku. W Solecznikach i w Gródku zebrano po 40 ankiet wypełnionych przez uczniów 7–8 klasy (14–15 lat), w Mościskach zaś 62 ankiety zostały wypełnione przez uczniów 9–11 klasy (15–17 lat). Analizą objęto odpowiedzi na pytania dotyczące narodowości i pochodzenia badanych, języka ojczystego, prestiżu językowego, użycia oraz znajomości języków. Na podstawie porównania danych wysunięto hipotezę badawczą, że sytuacja socjolingwistyczna młodzieży, uczącej się w szkołach polskich w różnych państwach i uczestniczącej w różnych kontaktach językowych, jest podobna.