Kognitywny obraz Żmudzina w językupolskim i litewskim - Rutkovska, Kristina; Bogdzevič, Monika (Slavistica Vilnensis, 2017)
W artykule została podjęta próba przedstawienia językowo–kulturowego obrazu Żmudzina na materiale polskim i litewskim. W opisie zastosowana została metodologia polskiej etnolingwistyki kognitywnej opracowana przez Jerzego Bartmińskiego i jego współpracowników w środowisku lubelskim. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane słownikowe i korpusowe, wykorzystano też materiały pochodzące z ankietowania młodzieży. Opracowanie ma charakter porównawczy, z którego wynika, że wizerunek Żmudzina ma wiele cech wspólnych w kulturze polskiej i litewskiej, można raczej mówić o jednym profilu w rozumieniu tego pojęcia, a nie dwu odrębnych.