Święte księgi żydów, chrześcijan i muzułmanów w słowiańskim kręgu kulturowym - Kulwicka-Kamińska, Joanna (Slavistica Vilnensis, 2016)
W dniach 10 i 11 grudnia br. na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu odbyła się międzynarodowa konferencja naukowa pt. “Święte księgi żydów, chrześcijan i muzułmanów w słowiańskim kręgu kulturowym”. Patronatem Honorowym konferencję objęli: Jego Magnificencja Rektor prof. dr hab. Andrzej Tretyn, Jego Ekscelencja Biskup Toruński dr Andrzej Suski i Jego Ekscelencja Mufti RP Tomasz Miśkiewicz. Celem spotkania naukowców z Polski i spoza jej granic (Białoruś, Litwa, Rosja, Węgry, Wielka Brytania) było zaprezentowanie wyników badań kitabistycznych, realizowanych w ramach projektu “Tefsir” oraz podjęcie problematyki z takich dziedzin badawczych jak: cerkiewistyka, dialektologia słowiańska, islamoznawstwo i translatoryka. Organizatorzy dedykowali konferencję profesorowi Czesławowi Łapiczowi, który w br. obchodził 70. rocznicę urodzin i 47-lecie pracy zawodowej. [...]