Antoni K. Antonowicz jako badacz piśmiennictwa Tatarów — muzułmanów Wielkiego Księstwa Litewskiego - Łapicz, Czesław (Slavistica Vilnensis, 2016)
Artykuł jest wspomnieniem o Człowieku, a zarazem próbą subiektywnej oceny dokonań naukowych twórcy współczesnej kitabistyki, profesora Uniwersytetu Wileńskiego, Antoniego Antonowicza. Okazją ku temu jest 100. rocznica znalezienia cennego rękopisu Tatarów Wielkiego Księstwa Litewskiego, tzw. Kitabu Łuckiewicza oraz 35. rocznica śmierci prof. A. Antonowicza. Ważną częścią artykułu są wybrane fragmenty oryginalnej korespondencji Profesora z urodzonym w Wilnie polskim intelektualistą tatarskim i muzułmaninem, Maciejem Musą Konopackim.